Buna,

Vreau de ceva timp sa va impartasesc o functie care pe mine m-a ajutat foarte foarte mult. Este vorba de ROW.

Ce face ROW?

Functia ROW returneaza numarul randului pentru celula de referinta. Daca nu este aleasa nici o celula, functia va returna numarul randului pentru celula in care este scrisa formula.

Sintaxa functiei:

Row( reference )

Poate va gandati de ce sunt eu asa entuziasmata de aceasta functie. De multe ori, am avut nevoie, intr-o formula mai complexa, de ceva care incrementa atunci cand copiam formula in alte celule. Am reusit acest lucru cu ROW:D.

Exemplu Zebra Stripes

Cel mai bine veti vedea utilitatea acestei functii printr-un exemplu. Asa ca folosindu-ne de Conditional formatting vreau sa formatam o zona dupa urmatoarea regula:

  1. Selectati zona in care doriti sa aplicati formatarea. In exemplul de azi, aceasta zona este $A$3:$C$16;
  2. Selectati optiunea Conditional formatting, iar din fereastra care se deschide alegeti formatare tip: Use a formula to determine which cells to format. Practic vom scrie o formula pentru a formata doar celulele care au rezultat TRUE;
  3. In acest pas trebuie sa scriem formula necesara pentru formatarea randurilor impare: =MOD(ROW();2)=1. Ca sa aflam care sunt randurile impare avem nevoie sa stim numarul randului. Aceasta informati este data de functia ROW. In pseudocod, un numar este impar atunci cand nu se divide cu 2. Functia MOD ne ajuta sa aflam acest lucru, deoarece ea returneaza restul ramas in urma impartirii unui numar la impartit. In cazul nostru numarul este numarul randului, iar impartitorul este 2. Daca rezultatul este 0, numarul este par, daca este 1 numarul este impar. Acest lucru este transpuns in formula de mai sus.
  4. Apasati butonul Format pentru a defini formatarile care doriti sa le aplicati in cazul in care conditia este adevarata. Dupa ce realizati toate setarile dorite apasati ok.
  5. Pentru a va reintoarce in sheet, apasati ok in fereastra Conditional Formatting.

Pentru a aplica Conditional formatting pentru randurile pare se vor urma aceeasi pasi, singura diferenta este la formala:  =MOD(ROW();2)=0.
 

Daca doriti sa intelegeti mai bine exemplele din acest articol, puteti downloada fisierul de lucru de la urmatorul link: zebra stripes.


Print pagePDF page
Share on Facebook0Share on Google+0Email this to someone