Cateva vorbe despre Data visualization

Buna,

A trecut o luna jumatate de cand v-am scris ultima oara. In acest timp am fost in concediu, am murit de cald :D, am terminat si lansat un site la care am lucrat si cand aveam un pic de timp am preferat sa lenevesc.

Am vrut sa scriu despre site-ul la care am lucrat pentru ca sunt mandra de rezultatul final si vroiam sa impartasesc cu voi povestea proiectului. Dar pentru ca am lipsit atat de mult o sa va scriu azi despre conceptul de Data visualization.

Ce este Data visualization?

M-am lovit de acest concept cam acum un an dar nu am apucat niciodata sa il studiez prea in detaliu. Am prins principalele idei dar cam atat. Intre timp m-am documentat, iar acum vreau sa va impartasesc si voua ce am aflat.

Data visualization este conceptul de reprezentare vizuala a datelor, prin care managerii si alte persoane interesate pot “vedea”informatia, pentru a intelege mai bine informatiile in contextul afacerii.

Astfel, principalul scop al Data visualization este comunicarea informatiilor intr-un mod clar si eficient prin diverse mijloace grafice. Atat partea estetica cat si functionalitatile trebuie sa se imbine pentru a transmite eficient ideile dorite.

Unde folosim Data visualization?

Instrumentele folosite de Data visualization reprezinta mai mult decat clasicele diagrame si grafice din fisierele Excel. In cadrul acestui concept, informatiile si datele sunt afisate, in mod elaborat, folosind grafice gauge, harti geografice, sparklines, grafice detaliate de tip bar sau pier si multe alte.

Conceptul Data visualization este, cel mai frecvent, folosit in rapoartele de performanta si BI (business intelligence), care ofera utlizatorilor o perspectiva foarte buna asupra datelor, valorilor si indicatorilor de performanta din companie.

Eu am inceput sa folosesc unele metode in rapoartele pe care le-am conceput si o sa dedic cateva articole special pentru acest subiect.

Sper ca v-am starnit interesul pentru ca voi reveni in cateva zile cu tips and tricks pentru formatarea unui grafic si nu numai.

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *