Ce este nou in Excel 2013?

Buna,

Am cercetat acest subiect pentru ca eram foarte curioasa de noutatile acestei versiuni a programului. Din pacate nu va pot impartasi din experienta mea pentru ca nu am avut ocazia sa lucrez pe Excel 2013. Astfel ca astazi vreau sa vorbim despre optiunile noi pentru care as incerca cea mai recenta versiune.

 

 

 

Noile functionalitati se pot imparti in doua mari categorii:

  • Save and Share ZA102841376– Excel 2013 se axeaza foarte mult pe un mai bun acces al documentelor prin salvarea lor online. De asemenea, s-a lucrat la usurarea procesului de partajare a documentelor cu mai multe persoane. Pentru acest lucru, in Excel 2013 s-a introdus nou un tab numit Accounts in care poti introduce datele de conectare la Microsoft SkyDrive, iar atunci cand un document este salvat vei alege locului unde sa fie salvat.

 

  • ZA102845574Instrumente de analiza si organizare a datelor: S-au adus mai multe adaugiri si modificari in aceasta zona si de cateva dintre ele voi vorbi  in continuare. Pe scurt, aceste imbunatatiri vizeaza in special utilizatorii cu experienta limitata in utilizarea programului, deoarece aduc la indemna acestora functii pe care in variantele trecute nu le-ar folosi din cauza gradului mare de complexitate (Pivot Table, Grafice, Conditional formatting, Table). Pentru utilizatorii mai experimentati aceste imbunatatiri vor aduce o crestere usoara a productivitatii pe unele actiuni minore (de ex. crearea unui grafic, crearea unui pivot table etc.).

Flash Fill

Aceasta optiune mi-a atras cel mai mult atentia mai ales cand pe site-ul microsoft am gasit o descriere surprinzatoare a ei. Si anume, Flash Fill  functioneaza ca un asistent de date care termina ceea ce ai tu de facut.

ZA103451514

Wow ….cine nu ar vrea un astfel de asistent??? Eu sigur vreau :D.

De fapt aceasta optiune se aplica doar in completarea inregistrarilor dintr-o coloana. De indata ce se detecteaza un tipar in modalitatea de completare a informatiilor de pe o coloana, Flash Fill arata o simulare pentru restul randurilor din tabel, iar tu alegi daca sa o completeze instant sau nu.

Poate va intrebati cat de precisa poate fi o astfel de functie. Din cercetarile mele si vizualizarea mai multor exemple, am ajuns la concluzia ca Flash Fill este atat de precisa pe cate de bine reuseste utilizatorul sa creeze un tipar in completarea primelor inregistrari.

Mai jos gasiti un exemplu de la Chandoo care a dus in eroare optiunea prin alegerea gresita a primelor inregistrari. Chandoo a vrut sa extraga initiale din numele completate pe prima coloana, insa pentru ca primele 3 randuri contineau atat tiparul de inititale cat si cel de dublare a primei litere, Flash Fill a completat restul inregistrarilor dupa a doua varianta care in acest caz era eronata.

flash-fill-demo

Built-in Data Model

O alta imbunatatire care mi se pare foarte interesanta pentru ca ma lovesc de acest lucru in mod constant.

Folosind optiunea din Excel 2013 data model, se pot lega mai multe tabele prin folosirea relatiilor de tip unu-la-unu sau unu-la-mai multe. Dupa realizarea acestor legaturi se simplifca foarte mult procesul de generare a Pivot Tableuri sau a graficelor.

Cei de la Microsoft prezinta cum functioneaza modelul intr-un filmulet interesant pe care va invit sa il vizualizati. In acest moment, eu folosesc legaturi dintre tabele in diverse fisiere, insa ca sa le creez apelez la Vlookup sau alte functii de acest gen. Iar acest lucru nu face decat sa incarce fisierul cu formule. Iar multi dintre noi am observat ca la un numar mare de inregistrari lucrul cu fisierul se ingreuneaza foarte mult.

PowerView si PowerPivot

Daca ati urmarit filmuletul de mai sus, probabil v-a atras atentia mentionarea acestui PowerView. Dar hai sa incepem cu ce de-al doilea.

PowerPivot este un add in introdus impreuna cu versiunea din 2010, care se foloseste pentru conectarea, analizarea si interpretarea cantitatilor mari chiar masive de date. Este un add in foarte interesant si trebuie sa recunosc ca imi este rusine ca nu l-am incercat pana acum. Am urmarit urmatorul filmulet de prezentare realizat de Chandoo si pot spune ca m-a convins sa il downloadez si sa il incerc. Dupa ce fac cateva teste o sa revin cu un review complet si mai multe informatii.

Daca v-am facut curiosi, va invit sa urmariti prezentarea realizata de Chandoo. Trebuie sa va avertizez ca el este indian si s-ar putea sa va acomodati mai greu cu accentul folosit. A si filumetul are cam 20 de minute :P.

PowerView este un add in nou care vine cu versiunile Excel 2013 Professional Plus, utilizatorul doar trebuie sa il activeze pentru a-l folosi. Acest add in vizeaza in special partea de vizualizare a informatiilor, adica aduce noi instrumente si optiune pentru crearea de raporte.

Din pacate, sunt dezamagita ca doar anumite versiuni contin acest add in, si din cate am citit rapoartele create in PowerView se vor putea vizualiza doar in aceste versiuni ale programului. Cu alte cuvinte degeaba am la dispozitie un instrument beton chiar mi-ar usura munca daca doar eu ma pot uita la rapoartele create.

Quick Analysis

Un alt element nou din Excel 2013 este optiunea Quick Analysis.  Aceasta optiune functioneaza ca un buton care apare atunci cand un interval de date este selectat, permitand utilizatorului sa aleaga dintr-un set de actiuni care pot fi aplicate instant respectivului grup de date. Astfel ai acces la actiuni ca adaugarea de formatari tip conditional formatting, adaugarea de grafice, sparklines sau transformarea in tabel sau pivot table.

ZA102833698ZA102834101

 

Folosesti Excel 2013? Comentarii si sugestii!

Daca folosesti Excel 2013, te inviti sa ne impartasesti din experienta ta cu noile caracteristici. Spune-ne care ti se potrivesc cel mai mult, ce ai recomanda sau ce te-a dezamagit la noua versiune.

PS: toate pozele folosite in acest articol sunt luate de la Microsoft.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *