Utilizarea referintelor structurate din optiunea Table

Buna,

In urma cu ceva timp v-am scris despre optiunea Table introdusa o data cu versiunea Office 2007. Tot atunci a fost introdusa si notiunea de referinte structurate.

Am ales sa va scriu despre aceste referinte structurate pentru a intelege mai bine unul din avantajele principale aduse de optiunea Table. Prin introducerea noului tip de refererinta s-a usurat lucrul cu tabele atunci cand se folosesc formule care fac referire la informatiile din tabele. Ele sunt utile mai ales pentru ca datele din tabele de multe ori se schimba, iar cu referintele strucutrate acestea se ajusteaza in mod automat. In alte cuvinte, daca se adauga o coloana sau mai multe intr-un tabel nu mai este nevoie sa rescrii formulele afectate de aceasta modificare.

Haideti sa ne uitam pe un mic exemplu:

  • Referinte structurate:

Struct_Ref_-_exemplu

  • Referinte de celula:

Cell_ref_-_exemplu

Se poate observa ca referinta structurata este mai usor de inteles decat cea de-a doua varianta. In plus, folosind denumiri de tabele si coloane cu inteles pentru respectivele date, formulele mai complicate pot fi intelese ulterior mult mai usor. De multe ori ajung sa ma uit peste niste fisiere mai vechi cu formule kilometrice si imi ia ceva timp ca sa imi aduc aminte cum am gandit formula.

Exemplu tabel articol

Pentru a exemplifica notiunile noi din acest articol am ales sa folosesc un tabel pe care l-am gasit pe un site care ofera baze de date pe diverse subiecte gratuit. Eu mi-am salvat cateva tabele cu diverse informatii legate de zboruri, aeroporturi etc. Am simplificat unul din tabele si astazi vom lucru cu urmatorul tabel:

tabel_exemplu

Nume de tabel si specificatii de coloane

De fiecare data cand se insereaza un tabel in Excel, programul ii acorda in mod automat un nume (Table1, Table2 etc.).  Numele tabelului se poate modifica foarte usor astfel incat sa aibe un inteles semnificativ pentru tine. In exemplul de azi, am modificat numele tabelului din Table1 in FlightCities.
picasion

Numele unui tabel face referire la toata zona de date din tabel cu exceptia titlurilor de coloane si randului de total, in cazul in care exista. In exemplul nostru, numele de tabel FlightCities face referire la zona de celule A2:F2989.

In mod similar cu numele de tabel, exista specificatiile de coloane. Acestea reprezinta referinte la toata zona de date dintr-o coloana cu exceptia titlului coloanei si randului de total, in cazul in care exista. In exemplul nostru, numele de tabel [Tara] face referire la zona de celule A2:A2989.

Elemente de specificatii speciale

Pentru a usura folosirea referintelor structurate, s-au introdus urmatoarele elemente de specificatie speciale:

  • =FlightCities[#All] – face referire la intregul tabel, inclusiv titlurile coloanero si randul de total, in cazul in care exista.
  • =FlightCities[#Data] – face referire doar la zona de date al tabelului.
  • =FlightCities[#Headers] – face referire doar la titlurile de coloana din tabel.
  • =FlightCities[#Totals] – face referire doar la randul de total din tabel.
  • =FlightCities[#This Row] – face refere doar la randul curent.

Exemple de utilizare a referintelor structurate

  • =FlightCities[[#All],[Nr. Rute]] – face referire la toate celule din coloana Nr. Rute – zona de celule D1:D2989.
  • =FlightCities[[#Headers],[Tara]] – face referire la titlul coloanei Tara – celula A1.
  • =FlightCities[[#Totals],[Nr. Rute]]] – face referire la totalul realizat pentru coloana Nr. Rute, daca randul de total nu este activat atunci se va intoarce null
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *