3 metode pentru calcularea varstei unei persoane in Excel

 

Buna,

Ati avut vreodata nevoie sa calculati varsta unei persoane in functie de data lor de nastere?

 

De curand, am avut nevoie sa calculez varsta unei persoane si astazi vreau sa impartasesc trei metode prin care se poate face acest lucru.

Metoda 1 – formula INT()

  • Pentru a calcula varsta unei persoane incepem sa scadem din data curenta, data de nastere a acestuia. Daca facem asta in Excel, vom primi ca rezultat numarul de zile dintre cele doua date.diferenta_date
  • Pentru a afla numarul de ani vom imparti rezultatul de mai sus la numarul de zile mediu dintr-un an: 365.25

nr_ani

  • Acum am aflat numarul de ani, insa nu este chiar ce ne doream. Am aflat varsta persoanei, insa nu avem nevoie sa vedem si zecimalele. Pentru a rafina rezultatul, vom include formula de mai sus in cadrul functiei INT(). Aceasta functie va returna un numar intreg fara zecimale.
  • =INT((TODAY()-C8)/365.25)

metoda_int()

Probabil va ganditi ca era mai simplu sa formatam tipul de data pentru a afisa zero zecimale. Insa asa, exista riscul ca rezultatul sa fie rotunjit in plus pana la cel mai apropiat numar intreg.

Metoda 2 – formula ROUNDDOWN()

Aceasta metoda urmeaza aceeasi structura ca cea de mai sus, dar in loc sa folosim functia INT() vom folosi ROUNDDOWN(). Aceasta functie rotunjeste un numar pana la un numar de zecimale definit de utilizator. Noi vom seta formula sa ne rotunjeasca numarul fara nici o zecimala:

=ROUNDDOWN((TODAY()-C8)/365.25,0)

Metoda 3 – formula DATEDIF()

Ultima metoda, dar nu cea din urma, foloseste formula DATEDIF() care calculeaza in mod automat varsta fara alte artificii. Am descoperit de curand aceasta formula si imi place foarte mult.

Insa, are un mare dezavantaj: este o formula nedocumentata si nu avem garantia functionarii ei in urmatoarele versiuni ale programului. Tot din acest motiv, nu o veti gasi in sectiunea de Help a Excelului sau in lista de formule din Insert Function.

Eu vreau sa impartasesc cu voi aceasta metoda pentru ca poate fi foarte folositoare daca o folositi in cazuri singulare. Nu va recomand sa o folositi intr-un document care are ca utilizator final o alta persoana pentru ca este posibil sa apara erori din cauza versiunilor diferite ale Excelului.

Sintaxa acestei formule este urmatoarea:

DATEDIF(start_date,end_date,unit)

  • Start_date – Se alege data care reprezinta inceputul perioadei pentru care vrei sa faci calculul. In exemplul nostru, vom alege data de nastere a unei persoane.
  • End_date – Se alege data care reprezinta sfarsitul perioadei pentru care vrei sa faci calculul. In exemplul nostru, vom folosi formula TODAY() pentru a primi data curenta.
  • Unit – este paramentrul care arata ce tip de calcul dorim sa realizam cu Datedif(). In exemplul nostru folosim “Y”. Voi detalia celelalte variante ale acestui argument intr-un articol dedicat acestei formule.

=DATEDIF(C8,TODAY(),”Y”)

calcul_varsta

Comentarii si sugestii

Sistemul de date si timp al programului Excel este unul destul de robust si include mai multe formule care ne pot ajuta sa calculam sau sa comparam informatiile de tip data si timp.

Te invit sa studiezi sectiunea Date and Time Functions din tab-ul Formulas. De asemenea, foloseste zona de comentarii pentru a impartasi cu noi experienta ta sau alte sfaturi utile pentru calcularea varstei unei persoane.

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “3 metode pentru calcularea varstei unei persoane in Excel

  1. IULIAN says:

    am incercat formula ta =DATEDIF(C8,TODAY(),”Y”) si nu functioneaza dar incearca daca vrei =DATEDIF(C8;TODAY();”y”)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *