Selectarea tipului de grafic potrivit pentru datele tale [Partea 3/4]

Buna,

Astazi vom continua cu cea de-a treia parte din setul de articole care ne vor ajuta sa intelegem principalele criterii pe baza carora realizam selectarea tipului de grafic potrivit in cadrul raportelor noastre.

Analiza componentei datelor

De multe ori, este necesar ca analiza unui volum mare de date sa ne arate impartirea pe categorii care impreuna definesc un intreg. Pentru analizarea componentei datelor, se pot folosi urmatoarele tipuri de grafice:

  • Pie Chart – Este unul din cele mai folosite tipuri de grafice. Pentru a sti cand este bine sa folosim un astfel de grafic este foarte important sa cunostem functia principala a unui Pie Chart: ilustreaza valorile pe categorii, in care fiecare felie reprezinta un procent din total. De exemplu, daca o companie are 5 divizii si folosim un Pie Chart pentru a vizualiza profitul pe fiecare divizie, suma tuturor valorilor din grafic reprezinta profitul total al companiei.

Categoriile dintr-un astfel de grafic se exclud reciproc. Cu alte cuvinte, datele trebuie clasificate pe categorii astfel incat o valoare este alocata unei singure categorii.

Nu este recomandata folosirea unei vizualizari de tip Pie Charts atunci cand baza de date contine mai mult de 6 categorii. O solutie ar fi restrangerea celor cu valori foarte mici intr-o categorie numita Altele. Insa nu mereu putem sa realizam o astfel de categorie. Mai jos gasiti un grafic care arata populatia pe fiecare stat din SUA:

pie_chart_-_multe_categorii
Sursa: https://eagereyes.org

Pentru graficul de mai sus, era mai buna folosirea unui Bar Chart.

Urmatorul exemplu arata compozitia vizualizarilor pe site din punct de vedere al dispozitivului folosit.

pie_chart

  • DoughNut Chart – Functioneaza in acelasi mod ca un Pie Chart, cu diferenta vizuala ca centrul graficului este gol. Spatiul gol poate fi folosit pentru afisarea altor informatii legate de grafic. Insa acest lucru, tinde sa ingreuneze analizarea graficului. In plus fata de un Pie Chart, acest tip de grafic poate folosi mai multe seturi de date. Mai jos, putem vizualiza structura vanzarilor in perioada 2013 – 2014 pe reprezentati de vanzari:

donut_chart

  •  Sunburst Chart – Se foloseste pentru a reprezenta vizual structura si relatiile ierarhice dintr-un set de date intr-o forma compacta. Desi acest tip de grafic poate fi mai greu de citit, ne ajuta prin comprimarea datelor intr-un rezumat. Fiecare nivel al ierarhiei este reprezentat de catre un cerc, cel mai din interior cerc reprezentand varful ierarhiei. Graficele de tip Sunburst se pot realiza in Excel prin combinarea mai multor grafice. Incepand cu Excel 2016, va fi inclus in lista de grafice care se pot realiza pe setul de date selectat.

Mai jos putem vizualiza un exemplu de grafic Sunburst, care ne arata componenta echipei de implementare ERP dintr-o companie.

Sursa: beatexcel.com
Sursa: beatexcel.com
  • Treemap – Este un tip de vizualizare concept la inceputul anilor 1990 si in care fiecare dreptunghi reprezinta o valoare dintr-un intreg. In acest moment, o astfel de vizualizare nu se poate realiza in Excel, insa incepand cu versiunea Excel 2016 va fi inclusa printre tipurile de vizualizari ale programului.  Mai jos putem vedea un astfel de grafic care arata structura pe tari a emisiilor de dioxid de carbon pe persoana:
Sursa: http://ukdataexplorer.com/co2/
Sursa: http://ukdataexplorer.com/co2/

Comentarii si sugestii

Te invit sa folosesti zona de comentarii pentru a ne impartasi alte exemple de grafice care analizeaza componenta datelor.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *