Introducere in Conditional Formatting

Buna,

Am luat o mica pauza cu Pastele. Totusi nu am stat degeaba si in acest timp am analizat ce subiecte interesante sa va mai prezint. Tot in aceasta mini vacanta am lucrat la o noua varianta de balanta personala mai usor de customizat.

Astazi doresc sa va fac o introducere in Conditional Formatting. Folosesc foarte des aceasta optiune. Printre modificarile care au fost aduse in versiunile de Excel 2007 si 2010, cele care mi-au placut cel mai mult este usuratrs modalitatea de aplicarea a optiunii si noile tipuri de formatarea care pot fi aplicate. Despre aceste noi optiune vom discuta in alta zi.

 

Ce este Conditional Formatting?

Optiunea Conditional Formatting permite formatarea celulelor dintr-o zona in functie de criterii definite de utilizator. Se poate formata fontul celulei, culoarea background-ului, a fontului etc. Criteriile pot fi definite in functie de continutul celulei sau in functie continutul altor celule.

Cateva excemple in care se poate folosi Conditional Formatting sunt pentru schimbarea culoarii fontului pentru celulele care au valori negative, sau background-ului valorilor duplicat.

Observatie: In Excel 2003, sau versiunile anterioare, se pot seta maxim 3 criterii pentru fiecare celule. Pentru a aplica mai mult de trei trebuie sa se foloseasca VBA.

Cum aplicam Conditional Formatting?

Pentru acest exemplu am folosit un tabel cu trei coloane: Nume client, Luna si Total vanzari si vom aplica Conditional Formatting pe coloana Total vanzari astfel:

  • schimbarea background-ului in mov pentru celulele a caror valoare este mai mare de 25000;
  • schimbarea background-ului in albastru deschis pentru celulele a caror valoare este mai mica de 20000.

Pentru a aplica Conditional Formatting trebuie sa urmati urmatorii pasi:

  1. Selectati celulele pentru care doriti sa se aplice Conditional Formatting. In exemplul nostru, vom selecta zona $C$2:$C$15;
  2. In bara de meniu, selectati tab-ul Home, Conditional Formatting, iar din lista care se deruleaza selectati New Rule. In Excel 2003, optiunea Conditional Formatting se gaseste in tab-ul Format;
  3. In fereastra care se deschide alegeti: Format only cells that contain, iar in primul campul alegeti Cell Value, in al doilea gretear than (pentru prima conditie) si less than (pentru a doua conditie). In al treilea camp scrieti valoarea cu care se doreste compararea (25000 pentru prima conditie si 20000 pentru a doua);
  4. Apasati butonul Format pentru a defini formatarile care doriti sa le aplicati in cazul in care conditia este adevarata. Dupa ce realizati toate setarile dorite apasati ok.
  5. Pentru a va reintoarce in sheet, apasati ok in fereastra Conditional Formatting.

  

 

Pentru aplicarea unei noi conditii trebuie sa repetati pasii de mai jos.

Va invit sa deschideti un nou fisier si sa incercati cateva formatari conditionate. Ca de obicei puteti sa downloadati fisierul cu exemplul din acest articol de la urmatorul link: conditional formatting.xlsx

One thought on “Introducere in Conditional Formatting

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *