Tips&Tricks – Cum să personalizezi bara Quick Access în Excel?

Am văzut în articolele anterioare o parte din instrumentele și caracteristicile interesante pe care Excel le conține. Un astfel de instrument foarte util este și Quick Access Toolbar.

Aceasta ne permite să adăugăm propriile comenzi utilizate frecvent într-o locație convenabilă chiar deasupra sau sub bara de meniu principală. Comenzile pe care le puteți adăuga aici sunt complet personalizabile în funcție de preferințele fiecărui utilizator.

În acest articol veți afla cum vă puteți personaliza bara Quick Access, astfel încât să puteți accesa comenzile favorite fără a fi nevoie să le găsiți în bara de meniu.

Ce este Quick Accesss Toolbar?

Quick Access Toolbar este o mică bară de instrumente care apare în partea de sus a ferestrei și conține un set de scurtături rapide către comenzile și opțiunile pe care le utilizezi cel mai des. Aceste comenzi sunt accesibile din aproape orice parte a aplicației.

Acest instrumente include un meniu derulant cu un set predefinit de comenzi implicite care pot fi afișate sau ascunse. De asemenea include și opțiunea de a adăuga propriile comenzi.

Nu există o limită maximă  pentru numărul de comenzi din Quick Access Toolbar, însă în funcție de numărul de comenzi și dimensiunea ecranului este posibil ca o parte din acestea să nu fie vizibile.

Unde se găsește Quick Accesss Toolbar în Excel?

Bara Quick Access este localizată în mod implicit în colțul din stânga sus al ferestrei Excel, deasupra barei de meniu. Însă aceasta poate fi mutată sub bara de meniu pentru a fi mai aproape de zona foii de lucru.

Cum să personalizezi bara Quick Access în Excel ?

Quick Access Toolbar are are în mod implicit doar trei butoane: Save, Undo și Redo.

Instrumentul poate fi personalizat cu următoarele elemente:

  • Crearea propriilor comenzi

  • Modificarea ordinii în care sunt afișate comenzile

  •  Adăugarea scurtăturilor către comenzi Macro VBA disponibile în fișier.

Însă există și câteva aspecte care nu pot fi personalizate:

  • În Quick Access Toolbar pot fi adăugate doar comenzi câte opțiune sau funcționalități din Excel. Astfel nu se pot adăuga valori specifice, de ex un anumit număr sau text.
  • Nu se pot adăuga etichete text la comenzile adăugate. Acestea vor fi afișate doar ca pictograme.
  • Butoanele din Quick Access Toolbar nu pot fi redimensionate. Singura modalitate de a schimba dimensiunea butoanelor este prin schimbarea rezoluției ecranului.
  • Bara Quick Access nu poate fi afișată pe mai multe linii în același timp. Dacă sunt setate mai multe comenzi decât spațiul disponibil, o parte din acestea vor fi ascunse sub un buton de tip Dropdown.

Pentru a personaliza după propriile preferințe bara Quick Access, urmează pașii de mai jos:

  • În zona Quick Access Toolbar apasă butonul drop-down cu săgeata în jos.
  • Din meniul care se deschide alege More Commands
  • Se va deschide fereastra Customize the Quick Access Toolbar care conține două zone principale. Cea în care poți căuta și alege comenzile dorite și cea în care poți vizualiza și modifica comenzile deja adăugate în Quick Access Toolbar.
  • Folosește lista de la Choose commands from drop-down list pentru a alege categoria unde se afla comanda pe care dorești să o adaugi. În mod implicit fereastra se deschide cu opțiunea Popular commands selectată. Dacă nu știi unde se afla comanda dorită alege All comands.
  • În zona de sub la Choose commandsfrom drop-down list selectează comanda dorită. Pentru exemplul din acest articol am selectat Number Format.
  • Apasă butonul Add dintre cele doua zone.
  • Poți continua să adaugi și alte comenzi în Quick Access Toolbar.
  • La final, pentru salvarea comenzilor adăugate, apasă butonul Ok.
  • Acum poți găsi această comandă în bara Quick Access.

Te invit să urmărești aplicarea tuturor pașilor de mai sus în următorul video:

Concluzie

Acum, poți obține acces rapid și ușor la comenzile cele mai des utilizate în Excel prin personalizărea Quick Access Toolbar.

Adăugă, elimină și rearanjează comenzile așa cum dorești. Acest lucru te va ajuta să eficientizezi timpul folosit pentru căutarea comenzilor preferate în bara de meniu.

Folosește zona de comentarii pentru a împărtăși comenzile favorite pe care le-ai adăugat la Quick Acces Toolbar în Excel.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *