Cum se utilizeaza formula RANK

Buna,

Astazi vreau sa va prezint formula Rank, prin care se pot extrage un numar de X inregistrari dintr-un tabel de date.

Numarul de inregistrari care se extrag din tabelul initial, este definit de persoana care realizeaza fisierul.

Eu am inceput sa folosesc din ce in ce mai des aceasta formula. Cel mai mult o folosesc in rapoartele in care actualizez informatii in mod periodic.

Pentru exemplul de astazi, am folosit o baza de date cu toti castigatorii de medalii olimpice de vara. Din cadrul acesteia, am extras doar medaliile castigate de atletii Romani in functie de fiecare sport.

Sintaxa formulei Rank

=RANK(number,ref,[order])

rank_sintaxa

  • Number – este un camp obligatoriu. Se alege celula al carui rang vrei sa il aflii dintr-o lista de celule. In exemplul nostru, se va selecta celula D2.
  • Refeste un camp obligatoriu. Se alege lista de numere pentru care vrei sa obtii un clasament. Valorile nonnumerice vor fi ignorate in calcul rangului. Nu uitati sa folositi referinte absolute in completarea zonei de celule folosind semnul $. In exemplul nostru, se va selecta zona de celule $D$2:$D$16, deoarece dorim sa obtinem clasamentul in functie de medaliile de aur.
  • Order – este un camp optional. Prin acest camp, se specifica modalitatea de sortare a listei.
    • Se completeaza 0 sau se omite acest camp pentru o sortare descrescatoare.
    • Se completeaza orice numar pentru o sortare crescatoare.

Nota:

In cazul in care setul de date contine valori duplicate, formula Rank() va acorda aceeasi pozitie in clasament pentru fiecare valoare.

valori_duplicate

In exemplul nostru, se poate observa ca pentru sporturile Aquatics si Fencing avem cate 3 medalii de aur castigate in perioada 1956 – 2008. Astfel, cu ajutorul formulei am obtinut pentru ambele locul 7 in clasament. Pentru urmatoarea valoare din clasament, 2 medalii, formula Rank() va stabili locul 9 in clasament, sarind astfel peste pozitia 8.

Problema care apare o data cu duplicarea locurilor din clasament este atunci cand se doreste extragerea unor informatii din tabel pe baza acestei clasificari. Intr-un articol viitor, va voi arata cum se poate aplica un factor de corectie pentru valorile duplicate.

Top 5 sporturi

Dupa ce am aplicat Rank() in setul de date, putem trece la extragerea inregistrarilor dorite. Eu am ales sa realizez topul primelor 5 sporturi dupa medaliile de aur castigate in cadrul olimpiadelor de vara.

Top_5

Pentru acest tabel am folosit urmatoarele formule:

Descarca fisierul exemplu

Daca ti-am starnit interesul, te invit sa descarci fisierul cu exemplul de astazi.

.

Te invit sa folosesti zona de comentarii pentru a ne impartasi experientele tale legate de folosirea formulei Rank().

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *