Cum utilizati functia IFERROR in Excel?

In ciuda celor mai mari eforturi ale noastre, erorile se pot strecura in fisierele noastre Excel. Trebuie sa recunosc ca am tendinta de a scrie formule kilometrice. De multe ori, se intampla ca erorile dintr-o parte a formulei, sa se transforme intr-un rezultat eronat. Pentru a evita acest lucru, va recomand sa utilizati functia IFERROR in fisierele Excel.

In afara functiei IFERROR, programul ne pune la dispozitie si altele pentru a identifica erorile. De exemplu, tot pentru a evita erorile, se mai pot combina functiile IF si ISERROR. Insa, deja e vorba de doua functii si poate deveni un proces mai complicat.

Sintaxa si utilizarea functiei IFERROR

Functia IFERROR se foloseste pentru a inlocui erorile din cadrul formulelor cu alt continut la alegere. Puteti gasi aceasta functie din varianta din anul 2007 a programului si se poate folosi in toate tipurile de formule.

Sintaxa functiei IFERROR este urmatoarea:

=IFERROR(value, value_if_error)

unde

  • Value – este un argument obligatoriu si reprezinta formula care este verificata.
  • Value_if_error – este un argument obligatoriu si reprezinta valoarea care se va returna daca formula verificata in primul camp returneaza una din urmatoarele erori: #N/A, #VALUE!, #REF!, #DIV/0!, #NUM!, #NAME?, sau #NULL!.

Pentru a intelege mai bine aceasta functie, haideti sa trecem impreuna printr-un exemplu.

Vom folosi un tabel in care avem centralizate mai multe produse si dorim sa aflam pretul unitar al acestora.

bd
Figura 1: tabel functia iferror

Cand calculam pretul unitar prin impartirea Valorii totale la Cantitate (=E7/D7), vom primi eroarea #DIV/0! pentru produsele care nu au nimic trecut la cantitate.

exemplu_1
Figura 2: exemplu eroare impartire la zero

 

Pentru a evita rezultat de eroare primit, vom introduce functia IFERROR in cadrul formulei. Am setat formula ca atunci cand rezultatul impartirii Valorii totale la Cantitate (=E7/D7) este o eroare, rezultatul final afisat sa fie zero.

=IFERROR(E7/D7,0)

functia_iferror
Figura 3: exemplu folosire functia iferror

Comentarii si sugestii

Erorile din cadrul fisierelor reprezinta probleme pe care utilizatorii Excel nu si le permit. Functia IFERROR este o solutie usor de folosit pentru a inlocui aceste erori cu valori alternative care sa minimizeze impactul pe care il au in calculele dintr-un fisier.

Foloseste zona de comentarii pentru a impartasi experienta ta sau alte sfaturi utile legate de modalitatile in care te ocupi de erorile aparute in fisierele Excel.

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Cum utilizati functia IFERROR in Excel?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *