Ghid introductiv despre definirea zonelor de celule in Excel

In articolul de azi, vreau sa va prezint un ghid introductiv despre definirea zonelor de celule in Excel sau, altfel spus, Named Ranges.

Programul Excel ofera utilizatorilor posibilitatea de a aloca o denumire unei celule sau unei zone de celule. De cele mai multe ori, folosim aceasta functionalitate pentru a usura navigarea in cadrul fisierului, pentru a realiza mai usor selectii de celule sau pentru a denumi anumite referinte de celule intr-un mod mai usor de inteles in cadrul formulelor. Functia de Name Manager a fost introdusa in Excel incepand cu versiunea 2007. Pana atunci gestionarea denumirilor setate de utilizator era destul de rudimentara.

Definirea zonelor de celule in Excel

Exista mai multe modalitati prin care se poate aloca o denumire unei celule sau unei zone de celule:

  • Prima si cea mai usoara modalitate foloseste Name Box-ul. Tot ce avem de facut este sa selectam celula sau zona de celule dorita si sa completam noua denumire in fereastra Name Box.

name_box

Cand exista setata o denumire pentru zona selectata, fereastra Name Box contine afisat acest nume. Mai exista posibilitatea, ca numele introdus de noi sa fie deja folosit pentru o alta celula sau zone de celule. In acest caz, programul Excel nu va seta numele noii zone. In schimb, selectia de celule se va muta pe celula sau zona de celule a carui nume l-am tiparit in fereastra Name Box.

  • O alta modalitate pentru definirea zonelor de celule in Excel se poate realiza in cazul informatiilor care sunt organizate pe coloane si randuri, fiecare coloana sau rand avand un titlu.

tabel_exemplu

Vom incepe prin selectarea tuturor celulelor din tabel, inclusiv capul de tabel.

In bara de meniu, in tab-ul Formulas vom alege butonul Create Names from Selection.

Create_Names_from_Selection

In fereastra care se deschide, vom transmite programului unde se afla zonele de celulele pe care dorim sa le definim. In cazul nostru, vom bifa Top Row si Left Column. Dupa ce apasam Ok, se vor crea automat 7 zone denumite ca in imaginea de mai jos:

Named_Ranges___var_2

  • In continuare, vom studia ultima modalitate prin care vom realiza definirea zonelor de celule in Excel. De data aceasta, vom folosi interfata Name Manager.

In bara de meniu, in tab-ul Formulas vom alege butonul Name Manager. Combinatia de taste care ne deschide aceeasi fereastra este Ctrl + F3.

Name_Manager

In fereastra care se deschide, vom apasa butonul New…

New

Se va deschide fereastra prin care cream un Named Range si este nevoie sa completam urmatoarele campuri:

Name: Se completeaza denumirea pe care dorim sa o setam zonei de celule.

Comment: Se completeaza o descriere mai detaliata sau alte observatii care sa ne ajuta in identificarea informatiilor setate in Named Range.

Refers to: Se va selecta celula sau zona de celule pe care dorim sa o denumim. Referinta catre zona de celule se poate realiza si cu ajutorul formulelor. Pentru un exemplu in acest sens, puteti vizualiza articolul Crearea listelor dependente.

New_Name

Utilizarile de baza ale unui Named Range

  • Putem realiza definirea zonelor de celule in Excel pentru a naviga mai usor in cadrul fisierului. Acest lucru se realizeaza alegand numele dorit folosind fereastra Name Box.

poster
Demo Navigare sheet folosind Named Ranges
00:00
--
/
--

  • Folosirea Named Ranges-urilor poate sa ne ajute foarte mult in scrierea formulelor. Astfel, denumirile setate de noi ne pot ajuta sa citim si sa intelegem o formula mai rapid. In plus, elimina nevoia de a folosi referinte absolute, deoarece Named Range-ul nu se va modifica o data cu copierea formulei. Va invit sa urmariti demo-ul de mai jos pentru a vedea cat de usor se scrie o formula care foloseste o zona de celulele definita de utilizator.

poster
00:00
--
/
--

Am creat acest ghid introductiv pentru a surprinde esenta avantajelor pe care o ofera Named Ranges. Prin utilizarea corecta a acestora, putem construi solutii in Excel puternice si usor de intretinut.

Comentarii si sugestii

Foloseste zona de comentarii pentru a impartasi experienta ta sau alte sfaturi utile legate de definirea zonelor de celule in Excel.

One thought on “Ghid introductiv despre definirea zonelor de celule in Excel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *