Tips & Tricks – Modificarea setărilor implicite ale PivotTable

PivotTable este una din funcțiile Excel pe care le folosesc foarte des. Acestea sunt ușor de utilizat și pot realiza centralizarea rapidă a informațiilor.

Începând cu Excel 2007, Microsoft a realizat modificări legate de formatarea PivotTable-urilor. Astfel că, pe lângă aspectul anterior Tabular, informațiile pot fi formatate în modalitatea Compact sau Outline.

Din păcate Microsoft nu s-a oprit doar la aceste adăugiri, ci a modificat formatarea implicita din Tabular în Compact.

Personal nu folosesc această modalitate de formatare, nici măcar la cele mai simple PivotTable-uri.

Așa că de fiecare dată trebuie sa trec prin mai mulți pași pentru modificarea formatărilor. Iar acest lucru este foarte enervant și consumator de timp.

Să presupunem că am un tabel cu vânzările pe fiecare client, regiune și produs dintr-o companie. Vreau să inserez un PivotTable în care să centralizez vânzările la nivel de regiune și produs. Așa arată Pivotul inserat cu formatările implicite ale Excel-ului.

Care este problema acestui PivotTable?

Pentru a rezolva aceste probleme trebuie să modific formatările din bara de meniu, tab-urile aferente PivotTable și din opțiunile PivotTable-ului.

De curând am participat la sesiune PivotTable Tips and Tricks  a lui Bill Jelen (Mr. Excel) din My Data
Summit.
Mi-a plăcut foarte mult această prezentare pentru că toate trucurile mi-au fost utile iar sesiunea a fost super distractivă.

Te invit să vizualizezi o prezentare asemătoare a lui Bill de pe youtube: 

De asemenea, Bill Jelen a fost cel care a trimis pe forumul Microsoft  Excel’s user voice cerința de a permite utilizatorilor să modifice setările implicite ale PivotTables.

Pentru că sugestia lui a adunat multe voturi, Microsoft a implementat-o, chiar într-un mod mai flexibil decât se ceruse.

Această caracteristică este disponibilă pentru toți utilizatorii de la Excel 2016 în sus sau Office 365.

Modificarea setărilor implicite PivotTable

În acest moment se va deschide o nouă fereastra pentru setările implicite ale PivotTable. Acum îți poți personaliza setările aferente subtotalurilor, grand totals, formatărilor și chiar opțiunile standard PivotTable.

Mai mult decăt atât dacă ai un PivotTable formatat așa cum îți place poți importa setările acestuia prin Layout Import.

Și ghiciți ce… data viitoare când inserezi un pivot, acesta va fi formatat în mod implicit așa cum ți-ai dorit.

Iată o demonstrație rapidă cum poți folosi importul pentru modificarea setărilor implicite.

La final nu putem decât să îi mulțumim lui Bill Jelen pentru lobby-ul său neobosit pentru a aduce această îmbunătățire în Excel (Mr. Excel).

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *