Cum se calculează numărul de luni dintre două date în Excel?

Zilele acestea am analizat situația paginilor accesate de voi pe acest site. Cea mai accesată pagină începând cu 1 Octombrie a fost cea în care am prezentat 3 metode pentru calcularea varstei unei persoane in Excel.

Pentru că interesul este așa de mare, m-am gândit să prezint și modalitățile în care se poate calcula numărul de luni dintre două date.

Numărul de luni dintre două date poate fi necesar în activitățile legate de managementul proiectelor.

În acest articol vei vedea câteva formule și combinații de formule pe care le poți folosi pentru a calcula numărul de luni dintre două date. 

1. Folosind funcția DATEDIF (calcularea numărului de luni finalizate între două date)

În cadrul acestui exemplu, vom folosi un tabel în care sunt centralizate proiectele din anul curent dintr-o companie cu data de început și data de finalizare.

Dorești să calculezi numărul de luni întregi dintre data de finalizare și cea de început pentru fiecare proiect.

Pentru acest lucru vom folosi formula Datedif. Aceasta se folosește pentru a calcula diferența dintre două date într-o varietate de forme, cum ar fi numărul de ani, numărul de zile sau luni dintre cele două date. Din motive necunoscute, aceasta este documentată doar în Excel 2000, dar se poate utiliza în toate versiunile Excel ulterioare acesteia. Datedif este una dintre puținele funcții nedocumentate din Excel. Astfel că nu o vei găsi în secțiunea de Help a Excelului sau în lista de formule din Insert Function.

Deci, atunci când utilizezi Datedif trebuie să cunoști sintaxa formulei.

Pentru a descărca fișierul cu exemple folosește butonul de mai jos:

Download

Ne întoarcem la exemplul nostru pentru a calcula numărul de luni întregi dintre data de finalizare și cea de început pentru fiecare proiect folosind formula Datedif.

Aceasta are 3 argumente start_date, end_date și unit. În acest caz, dorești numărul de luni, așa că la argument unit vei completa „m”:

=DATEDIF([@[Data inceput]],[@[Data final]],"m")

2. Folosind funcția DATEDIF (calcularea numărului de luni precum și numărul de zile dintre două date)

Folosind același tabel, de data aceasta dorești să calculezi numărul de luni dar și numărul de zile dintre data de finalizare și cea de început pentru fiecare proiect.

Pentru acest exemplu vom combina două formule Datedif:

=DATEDIF([@[Data inceput]],[@[Data final]],"M")&"M "&DATEDIF([@[Data inceput]],[@[Data final]],"MD")&"D" 

Formula Datedif va exclude data de început la numărarea lunilor. De exemplu, pentru un proiect care începe pe 01 ian și se termină pe 31 ian, Datedif va avea ca rezultat 0 -> deoarece aceasta nu contorizează data de 01 ian și au fost doar 30 de zile între cele două date.

3. Folosind funcția YEARFRAC (calcularea numărului de luni finalizate între două date)

O altă metodă de a obține numărul de luni dintre două date specificate este folosind formula Yearfrac. Aceasta folosește o dată de început și una de sfârșit și returnează numărul de ani care au trecut în aceste două date.

Spre deosebire de Datedif, rezultatul oferit de Yearfrac este o număr cu zecimale.

De exemplu, dacă data de început este 01 ianuarie 2022 și data de sfârșit este 31 ianuarie 2022, rezultatul funcției Yearfrac va fi 0,0833. Folosind valoarea anului poți să obții numărul de luni înmulțind-o cu 12.

=YEARFRAC([@[Data inceput]],[@[Data final]])*12

Rezultatele obținute folosind formula de mai sus sunt numere cu zecimale.

În cazul în care dorești să obții doar numărul de luni complete, formula se poate include într-o formulă Int:

=INT(YEARFRAC([@[Data inceput]],[@[Data final]])*12) 

4. Folosind combinația de formule YEAR și MONTH

Mai există o metodă pe care o poți folosi pentru a calcula numărul lunii dintre două date. Combinând funcțiile Year și Month, poți crea următoarea formulă:

=(YEAR([@[Data final]])-YEAR([@[Data inceput]]))*12+MONTH([@[Data final]])-MONTH([@[Data inceput]])

YEAR([@[Data final]])-YEAR([@[Data inceput]]))*12

În prima parte avem funcția Year pentru a extrage atât anul datei de final și cât și al datei de început. Apoi calculăm diferența dintre cei doi ani și înmulțim rezultatul cu cei doisprezece.

MONTH([@[Data final]])-MONTH([@[Data inceput]]

În a doua parte a formulei, extragem lunile datei de final și al datei de început folosind funcția Month. Și această parte ignoră și zilele în care avem acces. La fel ca Datedif, data de început va fi complet ignorată în calcularea numărului de luni. Poți observa pe rândul Proiect G că rezultatul oferit de formulă este 0.

Dacă dorești ca rezultatul să includă și data de început, poți utiliza următoarea formulă:

=(YEAR([@[Data final]])-YEAR([@[Data inceput]]))*12+MONTH([@[Data final]]+1)-MONTH([@[Data inceput]])

Concluzie

Acestea sunt modalitățile prin care poți calcula lunile dintre două date în Excel. 

Te invit să le testezi pentru a putea alege metoda potrivită pentru tine.

chat

Folosește zona de comentarii pentru a împărtăși experiența ta sau alte sfaturi utile legate de utilizarea formulelor Datedif, Yearfrac, Year și Month.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *