Tips&Tricks – Cum să utilizezi Xlookup cu mai multe criterii de căutare

Excel pune la dispoziția utilizatorului mai multe formule prin care se pot extrage informații dintr-un tabel în funcție de un singur criteriu, cum ar fi:

  •  vlookup,
  • folosind combinația index+match
  • sau noul xlookup.

Dar există situații când ai nevoie să extragi informații dintr-un tabel în funcție de mai multe criterii. Acest lucru este unul destul de provocator în versiunile mai vechi de excel și se poate realiza folosind tot o combinație de index+match, însă în varianta array a acesteia.

În versiunile actuale (Office 365 și Excel 2021) această situație se poate rezolva cu ușurință, prin utilizarea funcției Xlookup.

XLOOKUP – concatenarea mai multor criterii

O modalitate simplă prin care poți extrage informații folosind Xlookup cu mai multe criterii este prin concatenarea tuturor criteriilor într-o singură valoare de căutare și a tuturor coloanelor de căutare corespunzătoare într-o singură matrice de căutare.

Formula generală prin care se poate realiza o căutare cu criterii multiple este următoarea:

XLOOKUP(lookup_value_1& lookup_value_2, lookup_array_1& lookup_array_2, return_array, [if_not_found], [match_mode], [search_mode])

Exemplu: XLOOKUP cu mai multe criterii

Acum, hai să aplicăm formula de mai sus într-un exemplu practic. 

Să presupunem că ai un tabel  cu o listă de prețuri și este nevoie să afișezi prețul care îndeplinește următoarele criterii simlultan:

  • pentru produsul Capsator
  • care beneficiază de discount (Da pe coloana Discount
 

Mai jos este formula care face acest lucru:

=XLOOKUP(I7&I8,DataSet[Produs]&DataSet[Discount],DataSet[Pret])

În continuare, vom parcurge fiecare pas al formulei:

Prin acest pas nu facem decât să furnizăm argumentului lookup_value valoarea după care să caute, în cazul nostru – CapsatorDa.

Prin acest pas, de fapt, construim în cadrul argumentului lookup_array o nouă coloană în care fiecare rând este format din numele produsului si tag-ul Da sau Nu de pe aceleași rânduri din coloanele Produs și Discount din tabelul inițial. Acest pas este cel care ne permite să căutăm toate criteriile simultan.

La final, prin DataSet[Pret], Xlookup caută valoarea CapsatorDa în noua coloană construită direct în lookup_array și returnează valoarea aferentă din coloana Pret.

Dacă dorești să arunci o privire mai atentă acestui exemplu poți descărca fișierul folosind butonul de mai jos:

Concluzie

În acest exemplu am parcurs împreună modalitatea în care poți folosi Xlookup atunci când ai mai multe criterii care trebuie îndeplinite simultan.

Cu această ocazie ai putut observa cât de flexibilă este formula Xlookup și cât de ușor se poate folosi în situații mai complexe.

Folosește zona de comentarii pentru a împărtăși experiența ta sau alte sfaturi utile legate de situațiile în care se poate folosi Xlookup.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *