Introducere in functia CHOOSE din Excel

Astazi am ales sa va prezint functia CHOOSE din Excel, care ne poate ajuta sa inlocuim formulele lungi si incalcite in care folosim mai multe IF-uri.

Sintaxa si utilizarea functiei CHOOSE

In cea mai simpla forma, functia CHOOSE ne permite sa selectam o valoare dintr-o lista, pe baza pozitiei index specificate de utilizator. De exemplu, putem introduce in formula o lista de 7 cuvinte si sa o setam sa-l afiseze pe cel de-al doilea. La un nivel mai avansat, putem folosi functia CHOOSE pentru a inlocui formulele in care se folosesc combinatii de mai multe IF-uri. De asemenea, se poate folosi impreuna cu SUM, AVERAGE pentru adauga dinamicitate in calculele realizate.

Sintaxa functiei CHOOSE este urmatoarea:

CHOOSE(index_num, value1, value2….)

  • Index_num – Prin acest argument, specificam functieti pozitia valorii din lista pe care dorim sa o afiseze. Acest argument este un numar intre 1 si 254 (sau intre 1 si 29 in versiunea Excel 2003). De asemenea, putem introduce numarul fie manual, fie sa folosim o alta celula sau chiar o formula pentru calcularea acestuia.
  • Value1, value2…. – Sunt specificate valorile din lista dorita. Aceste argumente pot fi numere, referinte catre alte celule sau zone de celule, formule, sau valori de tip text.

Pentru a intelege mai bine aceasta functie, haideti sa trecem impreuna printr-un exemplu realizat la randul sau in trei variante.

Problema de astazi este urmatoarea: afisarea zilei saptamanii pentru o data specificata de utilizator. Programul Excel are functia WEEKDAY care ne ajuta sa aflam ziua din saptamana insa rezultatul este un numar intre 1 si 7. Noi ne vom folosi de rezultatul dat de WEEKDAY in cadrul functiei CHOOSE pentru a afisa daca data este Luni, Marti etc.

Afisare zi saptamana – Varianta 1

In prima varianta a exemplului, vom introduce lista de valori manual:

=CHOOSE(G8,”Luni”,”Marti”,”Miercuri”,”Joi”,”Vineri”,”Sambata”,”Duminica”)

Pentru argumentul Index_num am folosit o alta celula (G8) in care am calculat cu functia WEEKDAY numarul zilei din saptamana pentru data specificata de utilizator. Formula din celula G8 este: =WEEKDAY(G7,2).

exemplu_choose_1Rezultatul primit de la functia WEEKDAY pentru data 16.10.2015 este 5-a , iar functia CHOOOSE va afisa a 5 valoare din lista introdusa manual in cadrul formulei si anume VINERI.

Afisare zi saptamana – Varianta 2

In continuare, am optimizat putin prima formula. Pentru a nu mai folosi o alta celula pentru WEEKDAY, am introdus aceasta functie direct la argumentul Index_num:

=CHOOSE(WEEKDAY($G$7,2),”Luni”,”Marti”,”Miercuri”,”Joi”,”Vineri”,”Sambata”,”Duminica”)

exemplu_choose_2

Afisare zi saptamana – Varianta 3

In ultima varianta a exemplului, am adus si ultimele optimizari posibile pentru aceasta formula. Astfel, am setat un tabel in care am completat in fiecare celula zilele saptamanii Luni, Marti etc:

=CHOOSE(WEEKDAY($G$7,2),C8,C9,C10,C11,C12,C13,C14)

In aceasta varianta, am inlocuit Luni“,”Marti”,”Miercuri”,”Joi”,”Vineri”,”Sambata”,”Duminica” cu C8,C9,C10,C11,C12,C13,C14.

exemplu_choose_3

Downloadeaza fisierul exemplu

Daca ti-am starnit interesul, te invit sa descarci fisierul.

 

Comentarii si sugestii

Foloseste zona de comentarii pentru a impartasi experienta ta sau alte sfaturi utile legate de functia COOSHE din Excel.

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Introducere in functia CHOOSE din Excel

  1. L.B. says:

    Multumesc ! Asteptam tutoriale cu mai multe functii din program ! (Iar la final exemple cu formule complexe, alcatuite din mai multe functii)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *