Tips & Tricks – Top 5 scurtaturi pe care le folosesc cel mai des

Buna,

Va spuneam data trecuta ca vreau sa luam o pauza de la Advanced filter si sa vorbim putin de scurtaturi. Aproape orice are o scurtatura in Excel, si daca nu are poti face un macro pentru el :D. Trebuie sa recunosc ca eu nu folosesc cine stie ce scurtaturi dificile. Asa ca in continuare o sa va prezint 5 scurtaturi pe care le folosesc aproape zilnic.

Inainte de top, trebuie neaparat sa va aduc aminte de CTRL + S. Din propria experienta, va pot spune ca e foarte rau sa lucrezi cu orele la cine stie ce fisier complicat si sa pice curentul sau sa se blocheze excelul. Asa ca mai bine apasati CTRL + S din cand in cand.

1. F2 – Editarea unei celule

Sunt sigura ca o folositi. Apasand F2  se poate edita celula activa, punctul de inserare fiind introdus la sfarsitul continutului din celula. Cand editarea in celula este inactiva, punctul de inserare se activeaza in bara de formule.

Nota: SHIFT+F2 se poate edita comentariul unei celule.

2. F4 – Modificarea referintei unei celule in editarea formulelor

In timp ce este scrisa sau editata o formula, se poate folosi F4 pentru a schimba referinta unei celulei pe care cursorul este activ. Apasand F4, excel schimba referinta unei celula intre relativa A2, absoluta $A$2, coloana relativa – rand absolut A$2 si coloana absoluta – rand relativ $A2.

Nota: CTRL+F4 se inchide fisierul selectat.

3. F3 – Afisarea Named Range-urilor definite

Tot mai des folosesc fisiere in care definesc multe Named Range-uri si imi este foarte greu sa imi amintesc denumirile lor cand scriu o formula. Scurtatura F3 am descoperit-o varea trecuta si de atunci o folosesc mereu. Apasand F3 vei obtine lista cu toate numele definite. Selecteaza unul din lista si va fi adaugat in locul unde este cursorul. Puteti sa il folositi in fomule, conditional formating, data validation etc.

Nota: SHIFT+F3 deschide caseta generala de inserarea a formulelor.

4. CTRL + D – Copierea continutului celulei de mai sus

CTRL+D este utilizata pentru a accesa comanda fill down, care copiaza continutul si formatul celulei de mai sus in celula sau celulele selectate.

Nota: CTRL+R utilizeaza comanda fill right pentru a copia continutul si formatul celuleli din stanga a celului sau celulelor selectate.

5. CTRL + C – Copierea continutului unei celule

CTRL+C este una din cele mai folosite scurtaturi in Windows.  In Office, Un CTRL+C urmat de un alt CTRL+C deschide fereastra Microsoft Office Clipboard. Este posibil, sa nu aveti activata aceasta optiune. In cadrul setariilor pentru clipboard se realizeaza activarea acestei scurtaturi.

Nota: CTRL+V insereaza continutul din Clipboard in punctul de inserare si inlocuieste orice selectie. Aceasta optiune este disponibila numai dupa ce s-a decupat sau copiat un text, obiect sau continutul unei celule.

CTRL+X decupeaza celulele selectate.

He he primul articol fara nici o poza :D.

Va invit si pe voi sa ne impartasiti scurtaturile pe care le folositi cel mai des. Daca nu ati folositi scurtaturi pana acum acest articol este un prim pas spre a va obisnui cu cateva din cele mai folositoare scurtaturi.

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Tips & Tricks – Top 5 scurtaturi pe care le folosesc cel mai des

  1. Anonymous says:

    Alt+D+F+F activeaza sau dezactiveaza filtrul pus pe celule … odata intrata in reflex este foarte utila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *