Template Balanta personala venituri si cheltuieli – Setari

La multi ani!!!!

Va salut la inceput de an cu un suflu plin de entuziasm. Intrarea intr-un an nou aduce de fiecare data speranta, bucurie si ne incarca de energie.

De cele mai multe ori, acum este perioada in care ne stabilim rezolutii si obiective noi.

Eu vreau sa vin in ajutorul vostru cu un template nou, in care fiecare persoana sau fiecare familie isi poate gestiona atat veniturile cat si cheltuielile.

Pentru a intelege mai usor cum se foloseste aceasta Balanta personala de venituri si cheltuieli, am impartit tutorialul in 3 parti:

  1. Realizarea setarilor necesare pentru folosirea fisierului
  2. Metoda de completare
  3. Folosirea rapoartelor anuale si lunare

Setare informatii fisier

In sheet-ul Setare fisier se pot defini urmatoarele aspecte:

  • Se vor introduce numele persoanelor care vor folosi fisierul si soldul initial cu care porneste balanta. setari_sold_initialDupa completarea persoanelor in sheet-ul de setari, se vor modifica denumirile si in sheet-ul Tranzactii.

setari_titulari_tranzactii

  • Se pot stabili categoriile de venituri pe care se vor introduce inregistrarile in balanta. Pentru inceput sunt definite doar doua categorii: Salariu si Alte venituri.
  • Se pot seta categoriile si subcategoriile de cheltuieli pe care se vor introduce inregistrarile. In urma diverselor experimente pe care le-am realizat pe fisiere de acest gen, am identificat 12 categorii care consider ca sunt suficiente pentru majoritatea persoanelor.

setare_informatii_fisierDaca veti modifica categoriile de venituri sau cheltuieli trebuie sa realizati aceste modificari si in urmatoarele sheet-uri: VC Previziuni, Colectare date venit, Colectare date cheltuieli.

Previzionarea veniturilor si cheltuielilor

Poate sunteti satui de la serviciu de astfel de lucruri insa de ce nu le-am aplica acasa daca ele chiar functioneaza. Si ca sa va conving vreau sa impart cu voi un citat foarte dragut:

A budget is telling your money where to go instead of wondering where it went!

Dave Ramsey

La inceputul noului an sau la sfarsitul vechiului an, deschid fisierul in sheet-ul VC Previziuni si pe fiecare luna completez si la venituri si la cheltuieli valorile estimative. Pentru unele categorii, ca de exemplu asigurarile stiu sigur care sunt lunile in care am de platit diverse lucruri. Pentru altele, cum ar fi cheltuielile cu gazul sau curentul folosesc ca referinta valorile pe care le-am avut in anul anterior.

De cele mai multe ori, nu pot estima de la inceput toate cheltuielile asa ca la inceputul fiecarei luni arunc o privire sa vad ce cheltuieli ar putea aparea in plus.

In fisierul template, am realizat un exemplu pentru aceste previzionari doar pentru luna Ianuarie.

VC_previzionate

Downloadeaza acest template

Daca ti-am starnit interesul, te invit sa descarci fisierul.

 

Ce urmeaza? Metoda de completare in fisier

Dupe ce am terminat cu realizarea setarilor initiale, data viitoare vom analiza cum completam informatiile in sheet-urile Economii si Tranzactii.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *