Cat de enervant este atunci cand te chinui sa scrii o formula si dupa ce apesi ENTER primesti o eroare #N/A sau de alt fel? In primele clipe ma inflamez, insa pentru ca stiu din ce cauza poate aparea fiecare tip de eroare, reusesc sa corectez rapid problema.
Daca in postarile anterioare am vazut cum putem evita un rezultat eronat prin functia IFERROR, astazi voi prezenta ghidul erorilor din Excel pentru a putea corecta rapid probleme din cadrul formulelor.
Eroarea #DIV/0!
Pentru aceasta eroare este foarte usor sa intelegem care este problema deoarece indica faptul ca ceva se imparte la zero.
Ca sa corectam problema este nevoie sa aflam unde in cadrul formulei exista impartirea si sa inlocuim valoarea zero cu altceva. O alta varianta este stergerea impartirii.
Eroarea #NAME?
- De cele mai multe ori, aceasta eroare ne spune ca formula are numele scris gresit. De exemplu, daca scriem urmatoarea formula =Summa (A1: A10) va returna eroarea #NAME?. De aceea, este foarte important sa ne asiguram ca scriem numele corect al formulei dorite. Pentru versiunile Excel 2007 – 2013, cand se completeaza o formula, programul va arata toate functiile care se potrivesc cu primele litere introduse. Pentru versiunile anterioare, daca numele formulei este corect, dupa ce se apasa ENTER, programul transforma automat numele formulei in majuscule.
- Eroarea #NAME? poate fi rezultatul folosirii unui nume incorect pentru o zona definita de user. Functia Named Ranges ofera posibilitatea ca utilizatorul sa denumeasca o zona de celule dupa bunul plac. De exemplu, am putea crea o celula in care sa fie notat cursul valutar RON-EUR al zilei curente. Vom numi aceasta celula Curs_eur. Daca in cadrul formulei vom nota Curseur, vom primi ca rezultat eroarea #NAME?.
- O functie a Excelului, folosita de utilizatorii avansati in VBA, este cea prin care se pot crea functii definite in VB care pot fi folosite in cadrul formulelor din sheet-uri. Eroarea #NAME? poate fi rezultatul folosirii unor denumiri gresite ale functiilor definite de utilizator.
- Cand primim aceasta eroare, mai putem verifica daca am notat zona de celule corect sau daca am inchis ghilimele in cadrul unui parametru text. Exemplu: =sum(a1a10), =countif(A1:A10,”exemplu).
Eroarea #N/A
Aceasta eroare apare in mod frecvent atunci cand folosim formule de tip Lookup. Cel mai adesea, eroarea #N/A ne spune ca ceea ce cautam nu este prezent in baza de date.
Pentru a evita primirea unui rezultat eronat, este de preferat sa includem, in cadrul formulelor lookup, functii de manevrare a erorilor. De exemplu, daca nu suntem siguri ca valoarea cautata de noi este in tabelul de date, putem folosi urmatoarea formula: =if(iserror(vlookup(…)),”-”,vlookup(…)). Formula va avea ca rezultat “-“ de fiecare data cand formula Vlookup va returna orice fel de eroare.
Eroarea #NULL!
Acest tip de eroare apare foarte rar ca rezultat in cadrul formulelor. Daca primim eroarea #NULL!, este bine sa verificati daca zonele de celule sunt notate corect in cadrul formulei. De exemplu, pentru urmatoarea formula =SUM(D1:D3 C1:C3) vom primi aceasta eroare pentru ca lipseste separatorul dintre cele doua zone de celule.
Eroarea #NUM!
Prin aceasta eroare, programul Excel ne transmite ca valoarea numerica rezultata in cadrul formulei este mai mare decat numarul maxim pe care programul il poate afisa.
Eroarea #REF!
Primim eroarea #REF! atunci cand unul din parametrii formulei indica o zona de celule invalida. Acest lucru se intampla atunci cand stergem celule folosite in cadrul formulei. De exemplu, daca am avea formula urmatoare: =SUM(A1:A10, B1:B10, C1:C10) si apoi stergem coloana C, rezultatul formulei SUM va trece automat in #REF!.
Eroarea #VALUE!
Primim aceasta eroare atunci cand folosim parametri de tip text in cadrul unei functii care foloseste doar numere. Cel mai simplu exemplu este urmatorul: =SUM(“ab”,”cd”). Deoarece functia SUM poate aduna doar numere, va returna eroarea #VALUE!.
Pentru a corecta eroarea primita, trebuie sa ne asiguram ca formula foloseste tipuri corecte de date. Daca folosim functii care lucreaza cu date numerice (sum, sumif, sumproduct etc.) atunci parametrii ar trebui sa fie tot numerice.
Eroarea ######
Pentru a corecta aceasta eroare tot ce trebuie sa faci este sa maresti dimensiunea celulei, deoarece programul Excel genereaza eroarea ###### atunci cand numarul continut de celula nu incape in aceasta.
Thank you!Very helpful:)
foarte bun m-a ajutat la tic dna cardeiu best