[Provocari Excel] Cum extragem a doua valoare dintr-un tabel in functie de o conditie?

Ma bucura faptul ca tot mai multi dintre voi apelati la paginile Provocari Excel si Sugestii pentru a cere sfaturi cu privire la diverse situatii. Saptamana trecuta am primit o noua provocare:

Caut o valoare intr-o coloana si vreau sa imi returneze valoarea de sub ea. Ex: in col a am 3 valori 1,2,3. Eu cunosc printr-o alta formula valoarea 1 dar am nevoie ca in alta celula sa mi se returneze valoarea 2, si anume valoarea imediat de sub cea cunoscuta de mine. Aveti idee cum sa procedez?

Pentru acest exemplu, vom folosi un tabel simplu in care sunt centralizate vanzarile dintr-o companie in functie de clienti si vom dori sa aflam valoarea vanzarilor realizate cu urmatorul client dupa DDH Savings Bank.

provocare_explicataSolutia

Formula prin care vom extrage valoarea dorita este mai simpla decat pare.

Daca am dori sa aflam valoarea vanzarilor realizate cu clientul DDH Savings Bank am folosi o formula standard VLOOKUP:

=VLOOKUP(H9,Table1,2,0)

vlookup

Insa problema ne cere sa aflam valoarea realizata de clientul urmator, stiind numele DDH Savings Bank. Vom utiliza o formula in care vom combina INDEX, MATCH si un mic artificiu:

=INDEX(Table1[Valoare Vanzari],MATCH(H9,Table1[Nume client],0)+1)

Cum functioneaza formula?

MATCH(H9,Table1[Nume client],0)

Excel va calcula prima data formula MATCH(). Aceasta functie ne ajuta sa aflam pozitia clientului cautat (DDH Savings Bank) pe coloana Nume Client din tabel. Rezultatul primit va fi 2.

MATCH(H9,Table1[Nume client],0)+1

Pentru ca functia INDEX() sa returneze valoarea urmatoare celei cautate, vom aduna valoarea 1 la rezultul oferit de MATCH(). Rezultatul primit va fi 3.

INDEX(Table1[Valoare Vanzari],3)

Acum intra in actiune INDEX(). Folosim aceasta functie pentru a extrage valoarea dorita de pe coloana Valoare Vanzari.

valoare_vanzari_client_+1

Comentarii si sugestii

Te invit sa folosesti zona de comentarii pentru a ne impartasi experientele tale legate de folosirea functiilor din categoria LOOKUP.

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *