Selectarea tipului de grafic potrivit pentru datele tale [Partea 2/4]

Buna,

Astazi vom continua cu partea a doua din setul de articole care ne vor ajuta sa intelegem principalele criterii pe baza carora realizam selectarea tipului de grafic potrivit in cadrul raportelor noastre.

Analiza prin compararea variabilelor

Graficele sunt perfecte pentru comparearea mai multor seturi de date, deoarece o persoana poate vizualiza cu usurinta punctele minim si maxim din datele prezentate. Pentru analizarea datelor prin comparare, se pot folosi urmatoarele tipuri de grafice:

  • Column Charts – Acest tip de grafic este folosit pentru a putea compara diverse variabile sau pentru a arata evolutia unei variabile pe o perioada lunga de timp. Este de preferat sa folosim Column Charts pentru a vizualiza maxim 10-12 seturi de date. De asemenea, acest tip de grafic se preteaza bine in cazul seturilor de date care contin si valori negative.

column_charts

In exemplul de mai jos, putem observa numarul de medalii castigate de gimnastele din Romania in cadrul olimpiadelor de vara din perioada 1992 – 2008. Se observa rapid ca anul in care s-au castigat cele mai multe medalii este 1996.

 

exemplu_columnCharts

  • Bar Charts – Spre deosebire de graficul de mai sus, in acest caz, coloanele graficului sunt orizontale. Este de preferat sa utilizam Bar Charts, atunci cand denumirile variabilelor de pe axa X sunt prea lungi sau atunci cand avem mai mult de 10 variabile. Dimenasiunea mare a denumirilor, ar face ca zona de jos a unui grafic de tip Column Chart sa fie foarte aglomerata. In imaginea de mai jos, putem observa cat de mult afecteaza dimensiunea titlurilor imaginea finala a graficului. Haideti sa vedem cum vine in ajutorul nostru un grafic de tip Bar Chart.

exemplu_ColumnChartsLabel

exemplu_BarCharts

Pentru a usura analiza de tip comparativa, si pentru un plus de estetica vizuala, putem sa aranjam informatiile in ordine descrescatoare. Acest lucru se poate aplica in cazul datelor care nu intervine si variabila timp.

  • Line Charts – In general, este folosit pentru a ilustra evolutia in timp a variabilelor. In analiza prin compararea variabilelor, ne ajuta in cazul seturilor de date inregistrate intr-o perioada lunga de timp. De exemplu, putem compara nivelul vanzarilor dintr-un an al reprezentantilor de vanzari dintr-o companie:

Line_Chart_comparare

  • Bullet Charts – A fost conceput pornind de la traditionalul Bar Charts, la care s-au adaugat diverse aspecte pentru a aduce informatii suplimentare utilizatorului. Se poate compara valoarea variabilei in functie de niste praguri setate sau fata de target. Acest tip de grafic se poate realiza si in Excel folosind mai multe artificii.
bullet_chart
Sursa imagine: www.datameer.com

Comentarii si sugestii

Te invit sa folosesti zona de comentarii pentru a ne impartasi alte exemple de grafice care ajuta in analiza prin comparare a variabilelor

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *