Selectarea tipului de grafic potrivit pentru datele tale [Partea 1/4]

Te-ai intrebat vreodata care este graficul cel mai potrivit pentru prezentarea datelor tale? Astazi vom incepe un set de articole care ne vor ajuta sa intelegem principalele criterii pe baza carora realizam selectarea tipului de grafic potrivit in cadrul raportelor noastre.

De ce este important tipul de grafic folosit?

Selectarea tipului de grafic potrivit sustine luarea deciziilor potrivite. Graficele sunt folosite pentru a spune o poveste, a evalua diverse alternative, a intelege evolutia de-a lungul unei perioade de timp sau pentru a vedea daca indicatorii se incadreaza in buget. De aceea, alegerea eronata a tipului de grafic folosit poate duce la transmiterea unui mesaj gresit.

Faptul ca exista multe tipuri de grafice si metode de prezentare a datelor, poate fi derutant si este dificil sa il alegem pe cel potrivit. Pentru a putea face cea mai bun alegere, este nevoie sa definim mesajul pe care dorim sa il transmitem.

Mesajul transmis de grafic

Gasirea mesajului pe care dorim sa il transmitem prin grafic, poate fi un proces de lunga durata. Acest set de articole va detalia 5 tipuri de analiza a datelor care se pot realiza cu ajutorul graficelor:

  • Analiza legaturilor dintre variabile
  • Analiza prin compararea variabilelor
  • Analiza componentei datelor
  • Analizarea evolutiei intr-o perioada de timp

Analiza legaturilor dintre variabile

Se foloseste pentru a arata legaturile dintre doua sau mai multe variabile.

Pentru a arata legaturile dintre variabile, putem folosi unul din urmatoarele grafice:

  • Scatter Plot – Acest tip de grafic este folosit pentru a vizualiza setul de date pe doua axe, in incercarea de a arata cat de mult se influenteaza reciproc cele doua variabile

scatter_plog

  • Bubble –  Se foloseste pentru seturile de date cu trei variabile. Cea de-a treia variabila va oferi dimensiunea bulinei.

bubble

  • Line Chart –  Poate fi folosit pentru a analiza legaturile dintre doua variabile. O variabila este reprezentata pe axa X si cealalta pe axa Y.

line_chartIn continuare, vom analiza legatura dintre numarul de pagini vizualizate pe acest site si procentul vizitelor in care s-a accesat o singura pagina (Bounce Rate). Am ales sa folosesc un grafic de tip Scatter Plot:

exemplu_analiza_legaturi

Analizand graficul de mai sus, am putea sa ne concentram atentia pe acele pagini cu un Bounce Rate de 100% sau pe cele care au un numar mare de vizualizari si un Bounce Rate peste 50%.

  • O alta modalitate de a analiza relatia dintre doua variabile este cu ajutorul graficelor de tip harta (Geo Chart). Din pacate, versiunile actuale ale Excel-ului nu includ si acest tip de grafice. Se pot adauga diverse add-on-uri pentru a putea crea grafice de tip harta. Graficul de mai jos arata sesiunile de vizita pe site impartite pe fiecare tara:

map_graph_-_sesiuni_user_site_ultimele_trei_luni

Cum era de asteptat cele mai multe sesiuni sunt concentrate in tara noastra.

  • Circular Network reprezinta o modalitate de vizualizare a legaturilor dintre variabile care a prins un avant considerabil in zona de Data visualization. La fel ca Geo Chart-urile, acest tip de diagrame nu sunt incluse in versiunile actuale ale Excel-ului. Mai jos putem vedea o diagrama de tip Circular Network care prezinta legaturile dintre companiile din industria high-tech din punct de vedere al proceselor in care sunt implicate.
Mobile-lawsuits1-550x550
Sursa imagine: http://flowingdata.com

Putem observa rapid ca Apple si Nokia sunt companiile implicate in cele mai multe procese.

  • Network Chart – se foloseste pentru a vizualiza relatiile dintre mai multe persoane. Acest tip de vizualizare este din ce in ce mai folosit. Chandoo – un celebru excel wizard – a realizat un tutorial pentru crearea unui grafic interactiv, pe care il voi testa si impartasi pe site. Pana atunci haideti sa vedem cat de interesant este acest tip de diagrama:
Sursa demo: chandoo.org
Sursa demo: chandoo.org

 

Comentarii si sugestii

Te invit sa folosesti zona de comentarii pentru a ne impartasi alte exemple de grafice care analizeaza legaturile dintre doua sau mai multe variabile.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *