Buna,
Dupa o pauza de doua saptamani, astazi vom continua cu a patra parte din setul de articole care ne vor ajuta sa intelegem principalele criterii pe baza carora alegem tipul de grafic potrivit in cadrul raportelor noastre.
- Analiza legaturilor dintre variabile
- Analiza prin compararea variabilelor
- Analiza componentei datelor
- Analizarea evolutiei intr-o perioada de timp
Analiza evolutiei in timp
Exista mai multe tipuri de grafice care sunt potrivite pentru afisarea progresului unei anumite variabile de-a lungul timpului. Pentru ca suntem obisnuiti cu citirea informatiilor de la stanga la dreapta, este cel mai probabil sa alegem unul din urmatoarele grafice:
- Column Charts – Functioneaza bine pentru afisarea valorilor unei variabile pe serii de timp, mai ales atunci cand valorile reprezinta puncte distincte in timp. De asemenea, acest tip de grafice se potriveste bine pentru serii de valori cu maxim 12 puncte (de ex. Analiza vanzarilor pe trimestru sau lunara).
- Line Charts – Putem spune ca este cel mai folosit grafic pentru a ilustra evolutia in timp a variabilelor. Acest tip de grafic se potriveste bine cand seria de date contine mai mult de 12 puncte sau atunci cand se doreste analizarea continuitatii datelor de-a lungul timpului. De exemplu, putem analiza evolutia lunara a vanzarilor pe 2 ani dintr-o companie:
- Area Charts – Acest tip de diagrama este asemanator cu graficul de mai sus, cu deosebirea ca zona de sub linia graficului este colorata. Putem folosi acest tip de grafic daca dorim sa evidentiem o anumita zona de timp din baza de date. Daca seria de date are putine puncte, se pot adauga linii verticale pentru a ajuta utilizatorul sa lege vizual punctul din grafic cu perioada de timp. In continuare, puteti vizualiza doua exemple care arata cum se poate folosi acest tip de grafic. In primul exemplu, am evidentiat perioada cu cele mai mari vanzari din anul curent. Iar in al doilea, am folosit linii verticale pentru a usura citirea graficului.
- Sparklines – Reprezinta mini grafice care sunt adaugate intr-o celula dintr-un sheet si sunt folosite pentru a afisa evolutia in timp dintr-o serie de valori, sau pentru a evidentia valorile maxime si minime. Sparklines sunt de fapt mini grafice incluse in partea de fundal a unei celule. Aceasta functie Excel a fost introdusa o data cu versiunea Office 2010. In exemplul urmator, putem vedea ca putem introduce Sparklines si intr-un Pivot Table.
Comentarii si sugestii
Te invit sa folosesti zona de comentarii pentru a ne impartasi alte exemple de grafice care ajuta in analiza tenditelor in timp pentru o serie de valori.